افزایش حقوق | افزایش حقوق معلمان
حقوق معلمان بعد از رتبه بندی چقدر زیاد شد ؟ | معلمان پولدار شدند
ویسکرمی؛ عضو کمیسیون آموزش مجلس گفت: کاری را که دولتها و مجلسهای گذشته درباره رتبه بندی شهامت انجام آن را نداشتند، کمیسیون ورود پیدا کرد و آن را به سرانجام رساند. مبالغی که از شهریور ۱۴۰۰ به معلمان پرداخت نشده، دِینی به گردن دولت محسوب میشود.
رتبه بندی معلمان یکی از طرح هایی است که در راستای ارتقای شایستگی حرفهای معلمان در نظر گرفته شده است و اهداف مختلفی را دنبال می کند . تدوین طرح رتبهبندی معلمان از سال 1390 توسط آموزش و پرورش صورت گرفته است. بر اساس این لایحه در طرح رتبه بندی معلمان آن ها را در چهار گروه طبقه بندی کرده و دستمزد آنها بر همین اساس تعیین میشود. در رتبه بندی معلمان با توجه به بودجه ی موجود مبلغ حقوق معلمان افزایش پیدا می کند. اخرین اخبار مربوط به طرح رتبه بندی معلمان را در ادامه بخوانید.
قانون رتبهبندی معلمان بالاخره پس از کش و قوسهای فراوان قرار است که امروز اجرا شود. به گفته وزیر آموزش و پرورش، تمامی فرآیند اجرای رتبهبندی برای هر کدام از معلمان، از تعیین رتبه تا حقوق در ۴۵ روز انجام خواهد شد. بر اساس گزارشهای اخیر، سامانه آیین رتبهبندی برای آن دسته معلمانی که مشمول میشوند از امروز جهت بارگذاری مدارک در دسترس است. اینکه بالاخره پس از ۱۲ سال ابهام معلمان به نتیجه رسیده است و معلمان بر اساس چارچوب و قوانین مشخص رتبهبندی میشوند، امیدواری این قشر را برانگیخته است. با همه این تفاسیر باید دید اجرای طرح مذکور چقدر به معیشت معلمان کمک میکند. ابهامات بسیاری نیز درباره تعیین تکلیف ۸ گروه خارج شده از آیین نامه نیز وجود دارد. به نتیجه رسیدن قانون رتبه بندی بسیار حائز اهمیت است؛ البته پس از سالهای متمادی ابهام و انتظار، آنچنان دور از انتظار هم نبود. درباره کم و کیف احتمالی اجرای رتبهبندی معلمان، با مهرداد ویس کرمی عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی گفتگو کرد که در ادامه می خوانید
مهرداد ویسکرمی عضو کمیسیون مجلس در ابتدا اظهار کرد: آیین نامهای که نوشته میشود، پس از تایید شورای نگهبان، دولت مفاد آن را اجرایی میکند. در جریان رتبهبندی نیز ۲ نفر از اعضای کمیسیون به نمایندگی از دیگر نمایندگان مامور شدند که به ادامه کار نظارت کنند. موضوع آییننامه آنقدر طولانی شد که ۲۵ مرتبه ویرایش شد. بنابراین به دلیل امور دیگر کمیسیون، مثل مسائل کشوری و حوزه انتخابی، موضوع آیین رتبهبندی معلمان به نمایندگان مورد تایید کمیسیون سپرده شد و دیگر نمایندگان از جزئیات و عاقبت آن اطلاعی ندارند.
ویس کرمی در ادامه افزود: بعضی از مصوبات آیین نامه با قانون سازگار نبود که کمیته تطبیقی (کمیته اتفاق مجلس) پس از بررسیهای متمادی به این نتیجه رسیدند که مواردی با قانون همخوانی ندارد و در نهایت دولت آن ها را اصلاح کرد. سازمان برنامه و بودجه و امور استخدامی کشور به دلیل برنامههای مربوط به استخدام و بحث تبدیل وضعیت در تنظیم آیین نامه دخیل و صاحب نظر بودهاند. بنابراین با توجه به کل شرایط یاد شده آیین نامه موجود، به عنوان ماحصل نهایی تصویب شد.
بدهی دولت به معلمان هر چه زودتر پرداخت شود
عضو کمیسیون آموزش مجلس ضمن اشاره به بارگذاری مدارک خاطرنشان کرد: در حال حاضر مرحلهای است که باید اسناد و مدارک معلمان تهیه شود، طبق فرمول و جدولی که تهیه شده امتیازها باید وارد آن شود و شاخصها تعیین شود تا بتوانند رتبه را اعلام کنند. بقیه ماجرا اعداد و ارقامی است که در یکدیگر ضرب میشوند. برای مثال تعداد امتیاز و نمرهای که معلمان کسب میکنند، در فوق العاده آن ضرب و به حقوق معلمان اضافه میشود. رتبهبندی از شهریور ۱۴۰۰ محاسبه و معتبر است. مبالغی که به معلمان پرداخت نشده، دِینی به گردن دولت محسوب میشود.
افزایش حقوق قابل توجه در گروه تلاشهای بیشتر معلمان
او میزان افزایش حقوق معلمان را متناسب با رتبه تعیین شده دانست و گفت: نمیتوان دریافتی معلمان را به صورت دقیق مشخص کرد. اگر معلمان بتوانند رتبه مورد قبول را بهدست بیاورند، حقوق متناسب با رتبه خود را دریافت میکنند. در قانون نیز پیشبینی شده هر معلمی که در رتبه ۱ تا ۵ قرار میگیرد، پس از آن با توجه به رتبه چه میزان به حقوق آنها اضافه میشود. این در حالی است که بسیاری از معلمان در رتبه پایین قرار میگیرند. صحت این پیشبینی تا زمان اجرای کامل رتبهبندی و به دلیل طولانی بودن فرآیند در هالهای از ابهام است. ابتدا باید مدارک افراد بارگذاری و سپس اعمال شود. پس از آن در معرض نظر ذینفعان قرار میگیرد که اگر اعتراضی داشتند بررسی میشود.
ویس کرمی ادامه داد: حقوق فرد به فرد با یکدیگر فرق میکند بنابراین برآورد آن، برای مجلس کار آسانی نیست. شاید در حدود ۲ تا ۵ میلیون تومان به حقوق معلمان اضافه شود. البته که این موضوع نیز باز هم بستگی به رتبه معلمان دارد. اگر در رتبه ۵ قرار گیرند حقوقشان بسیار بالاتر میرود. البته لازم به ذکر است با توجه به شرایط و قوانینی که قرار دادند، ممکن، معلمی نتواند چنین رتبهای را به دست آورد.
رتبهبندی منجر به افزایش کیفیت آموزش میشود
ویسکرمی درباره تاثیر رتبهبندی معلمان بر کیفیت سیستم آموزشی کشور تصریح کرد: تلاش کمیسیون آموزش بر این بود که کیفیت آموزش کشور بالا رود و مقداری نیز به وضعیت معیشتی معلمان کشور کمک شود. اگر رتبهبندی، درست اجرا شود، در بحث کیفیت آموزش اثر دارد. معلمان در رتبهبندی باید تلاش کنند شاخصهایی را ارتقا دهند. اگر معلمی در رتبه یک قرار میگیرد باید حتما تلاش کند که شاخصهای خود را افزایش دهند و در مرحله بعد به رتبه بعدی برسد. برای این امر چند سالی نیز زمان دارند. بجز استثناهایی مانند استعدادهای درخشان، در بقیه موارد این موضوع باعث میشود معلمان، تلاشهای مضاعفی به جز تدریس، برای ارتقای خود انجام دهند. این موضوع به افزایش کیفیت آموزش منجر میشود. منتها باید در عمل نیز پس از چندسال ارزیابی، شاهد تغییرات آنها باشیم.
چالشها به نتیجه می ارزید
او در خاتمه افزود: با توجه به شرایط اقتصادی و تورم اخیر افزایش مختصر حقوق، کفاف معلمان را نمیدهد اما به قول معروف باز هم از هیچی بهتر است. کاری را که دولتها و مجلسهای گذشته شهامت انجام آن را نداشتند. کمیسیون ورود پیدا کرد و آن را به سرانجام رساند. رتبهبندی معلمان قطعا چالشها و فشارهای روانی بسیاری را به کمیسیون تحمیل کرد اما بالاخره به نتیجه مطلوبی رسید. در این راستا امر قانون مرتبط با پزشکان و مردم را نیز در دست اقدام داریم که آن هم طرح سومندی است. همچنین پیش از این نیز بحث دانشبنیانها مطرح بود که در کمیسیون آموزش تصویب شد.
رتبهبندی معلمان پیش از یکسالگی دولت سیزدهم اجرا شد
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت با اشاره به هفته دولت گفت: دولتمردان در قالب نشستهای خبری گزارش عملکرد خود را ارائه دادهاند و بقیه بخشها هم گزارش عملکرد خواهند داد. وی افزود: ستاد بزرگداشت هفته دولت تشکیل شده و ستادهای متناظر هم در تمام بخشهای دولت و استانها تشکیل شده است. بهادریجهرمی گفت: شعار هفته دولت امسال با توجه به اولویتهای عملکردی و گفتمان دولت سیزدهم "دولت مردم" انتخاب شده است و برای هر روز نامهایی انتخاب شده است.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: در هفته دولت طرحهایی که در سطح وزرا رئیس جمهور معاون اول افتتاح خواهند شد بیش از 1700طرح خواهد بود که ارزش ریالی آنها 90هزار میلیارد تومان و ارزش ارزی آن 1600میلیون یورو خواهد بود که موجب اشتغال بیش از 43هزار نفر در سطح کشور خواهد شد. سخنگوی دولت در مورد سرنوشت رتبه بندی معلمان گفت: خبر خوش آن که بعد از 10سال بلاتکلیفی، موضوع رتبه بندی معلمان پیش از یکسالگی دولت سیزدهم این وعده رئیس جمهور اجرا شد. بهادری جهرمی ادامه داد: رتبه بندی معلمان اجرایی شد و سازمان برنامه و بودجه به عنوان علی الحساب در اختیار قرار داده است تا برای معلمان بصورت علی الحساب در پایینترین سطح رتبه بندی پرداخت شود تا بعد اتمام مراحل رتبه بندی بصورت کامل پرداخت انجام شود. وی با بیان اینکه بعد از یک دوره رخوت در حوزه صنعت فضایی تحول را در این صنعت آغاز کرده و دولت مصمم است تا عقب ماندگی ها را جبران کند گفت: ما دو مسیر برای این امر داریم که مسیر اول موجب پرتاب ماهواره خیام شد و سه ماهواره مشابه دیگر که به تدریج میزان مشارکت دانشمندان ایرانی در ساخت آن افزایش می یابد برنامهریزی شده است و با این سه ماهواره انتقال دانش و فناوری رخ میدهد و دولت مسیر دومی را برای ساخت ماهوارههای کاملا بومی در نظر گرفته است. وی درمورد معرفی وزیر جدید کار و رفاه اجتماعی افزود: مطابق اصل 135قانون اساسی مهلت قانونی معرفی وزیر سه ماه است و در چارچوب مهلت قانونی گزینه مد نظر دولت به مجلس معرفی خواهد شد. وی درمورد آخرین تغییرات در روند مذاکرات هسته ای گفت: جلسات مربوطه تشکیل و پاسخ مکتوب ایران ارسال شده است و جزئیات جدیدی جز آنچه که وزیر مربوطه اعلام کرده وجود ندارد. سخنگوی دولت با بیان اینکه در مجموع 31سفر استانی که یک رکوردشکنی در برنامه های دولت بود، کمک کرد که دولت در میدان با مشکلات کشور و مردم مواجه شود و تفاهم بیشتری بین مردم و دولت رخ بدهد، گفت: آمار نشان میدهد بیش از 4798مصوبه در سفرهای استانی داشتیم و رئیس جمهور 335دستور صادر کردند که 265 دستور در دست اقدام است و 70دستور هم در دست پیگیری است و برای پیگیری دستورات و مصوبات سامانه جامعی تشکیل شده است و بصورت مستمر جلسات متعددی برای پیگیری این مصوبات و دستورات تشکیل میشود و بیش از هزار جلسه در این راستا تشکیل شده است و ستادی برای پیگیری این مصوبات و دستورات در استانها تشکیل شده است. وی در مورد ادعای برخی مقامات آمریکا مبنی بر کاربرد جاسوسی ماهواره خیام گفت: کاربردهای ماهواره خیام در حوزه کشاورزی و زیست محیطی و رصد مرزها هست و در حوزه علمی فعال خواهد.
به نقل از مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزشوپرورش، یوسف نوری در نشست هماندیشی با سخنگو و رئیس شورای اطلاعرسانی دولت در ساختمان شهید رجایی و با حضور روابط عمومیهای حوزههای ستادی و حضور مجازی رؤسای ادارات آموزشوپرورش استانها اظهار کرد: دو دوره در تاریخ تبلیغات وجود دارد، یکی قبل از رنسانس شکل گرفت و یکی دیگر از زمان شکلگیری شرکتها و به وجود آمدن روابط عمومیها شکل گرفت.
وی منفعتهای انسانی را عامل اصلی ارتباطات نام برد و افزود: اغلب نظامهای سیاسی حاکم بر نقاط مختلف جهان اصل منفعت را سرلوحه خود قراردادند و بنگاههای خبری نیز همواره در خدمت نظامهای سرمایهداری است.
وزیر آموزشوپرورش با بیان اینکه روابط عمومیها، دروازه هر سازمان و مردم نیز مشتریان آن هستند، خاطرنشان کرد: فلسفه وجودی روابط عمومی، مردم مداری است، بنابراین گسترش شفافسازی و آرامش بین مردم و هموار ساختن مسیر پیشرفت جامعه از عملکردهای روابط عمومیهاست.
نوری ادامه داد: روابط عمومیها باید انگارهها را تغییر دهند، به طور مثال در فرآیند رتبهبندی فرهنگیان باید فواید اجرای طرح ازجمله ارتقای نظام تعلیم و تربیت ارتقایشان معلمان و سایر مزایای آن مطرح و اطلاعرسانی شود.
وی با تشریح خدمات یکساله دولت سیزدهم گفت: بودجه ما از ۹.۶ درصد به بیش از ۱۳ درصد رسیده، خدمات بیمهای کارمندان نیز ارتقا یافته و کارهای خوبی نیز در دستور کار دولت است.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: اجرای نظام رتبهبندی معلمان کار بسیار بزرگی است از این رو با توجه معیارهایی که قانون تعیین کرده، اجرای آن زمانبر است.
نوری از تلاشهای سخنگوی دولت در فرآیند تصویب رتبهبندی قدردانی و اظهار کرد: هم دانشگاههای ما و هم روابط عمومیهای ما مأموریت محور شدهاند لذا سایر بخشها نیز باید چنین باشند.
وی گفت: آموزشوپرورش در راستای ارتقای فرهنگ جامعه طرحهای خوبی را در یک سال اخیر اجرایی کرده که آخرین آن برگزاری سوگواره احلی من العسل بود و در سطح بسیار وسیعی از کشور و با حضور انبوه دانش آموزان اجرا شد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: ضروری است از ظرفیتهای نظام تعلیم و تربیت بیشازپیش استفاده کنیم و در همه برنامه باید پیوست فرهنگی و بخشی از آن پیوست رسانهای داشته باشیم.
نوری تصریح کرد: در دنیا برنامههای روابط عمومیها از سایر بخشهای نهادها و دستگاهها، پررنگتر و سنگینتر است.
وی با تأکید بر اطلاعرسانی دقیق و بهموقع گفت: در برابر رسانههای ما، همواره رسانههای دشمن تلاش کردهاند تا حقایق و دستاوردها را وارونه جلوه دهند بنابراین ضروری است رسانههای داخلی قوی عمل کنند.
وزیر آموزش و پرورش افزود: در خصوص نتایج کنکور امسال تبلیغات رسانههای ما ضعیف بود از این رو رسانههای مخالف موفقیتهای مدارس دولتی را بهعنوان موفقیت مدارس غیردولتی به جامعه معرفی کردند؛ بنابراین ابن موضوعهای موردتوجه قرار گیرد.
نظام رتبهبندی معلمان چیست؟
طرح رتبهبندی معلمان بر اساس سند تحول بنیادین نظام آموزشی یکی از موضوعات مهمی است که در راستای ارتقای شایستگی حرفهای معلمان باید به مرحله اجرا درآید. سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که تدوین آن مدتها زمان برده بود آذر سال ۱۳۹۰ به تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی رسید و توسط رئیسجمهوری وقت ابلاغ شد. در مقدمه این سند آمده است: در تهیه سند ملی تحول بنیادین آموزش و پرورش کوشش شده با الهام گیری از اسناد بالادستی و بهره گیری از ارزشهای بنیادین آنها و توجه به اهداف راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران، چشمانداز و اهداف تعلیم و تربیت در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی تبیین شود. این سند مشتمل بر ۷ فصل و ۱۳۱ راهکار ذیل چشمانداز سال ۱۴۰۴ تنظیم شده و در زمان تنظیم مدل سه گام برای اجرای آن تصور شد؛ گام نخست تدوین سند و نقشه راه، گام دوم زمینهسازی برای اجرای سند و گام سوم اجرای احکام سند است. فصل ششم از این سند به ارتقای منزلت اجتماعی و جایگاه حرفهای منابع انسانی با تأکید بر نقش الگویی و جایگاه معلم میپردازد و به طور مشخص هدف ۱۰ و راهکار عملیاتی ۱۰/۲ مقرر میدارد: استقرار نظام سنجش صلاحیتهای عمومی، تخصصی و حرفه ای، تعیین ملاکهای ارزیابی و ارتقای مرتبه (نظام رتبهبندی) علمی و تربیتی معلمان و تقویت انگیزه ارتقای شغلی در آنان براساس نظام معیار اسلامی است. بنابراین آموزش و پرورش از همان سال به تدوین طرح رتبهبندی معلمان همت گذاشت و لایحهای اوایل تابستان سال ۹۲ توسط دولت به مجلس ارائه شد که بر اساس آن معلمان با در نظر گرفتن معیارهایی در چهار گروه طبقه بندی و دستمزد آنها بر همین اساس تعیین میشد. این طرح پس از بررسی به دلیل برخی اشکالات توسط مجلس به دولت بازگردانده شد و نمایندگان مشخص شدن منابع مالی برای اجرای آن را خواستار شدند. در ادامه بررسی طرح، مسئولان آموزش و پرورش اعلام کردند طرح رتبهبندی معلمان نیاز به مصوبه مجلس شورای اسلامی ندارد؛ از این رو پس از تلاشهای بسیار، با هدف افزایش انگیزه همکاران فرهنگی و ارتقای شایستگیهای حرفهای معلمان در آخرین جلسه هیات دولت ۲۷ اسفند ۹۳ در قالب قانون مدیریت خدمات کشوری به تصویب رسید. بر این اساس مرحله اول طرح رتبهبندی معلمان در نیمه ابتدایی سال ۹۴ با بار مالی ۱۳۰۰ میلیارد تومان اجرا شد و طی آن حقوق فرهنگیان میانگین تا ۴۰۰ هزار تومان افزایش یافت. با وجود این برای اعتباربخشی بیشتر و قانونی بودن اجرا و تامین اعتبار این طرح در قانون برنامه ششم توسعه (۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰)، دولت مکلف شد طرح رتبهبندی را در مرحله نهایی در قالب یک لایحه تهیه کرده و به مجلس ارائه دهد. لایحه نظام رتبهبندی معلمان پس از ۲ ماه بررسی اواخر آبان ماه سال گذشته در آخرین نشست تخصصی کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک دفتر هیات دولت به تصویب رسید. این لایحه به منظور ایجاد ساز و کارهای لازم برای ارتقای شایستگیهای حرفه ای، منزلت و مرجعیت علمی و اجتماعی معلمان و افزایش انگیزه در راستای ارتقای فعالیتهای آموزشی و پرورشی آنان تهیه شد. با این نظام، رتبههای حرفهای برای طبقه بندی معلمان در نظر گرفته میشود و بر اساس هر رتبه، ضرایبی در امتیازات شغل و شاغل و در نتیجه حقوق و مزایا برای آنان لحاظ میشود. در شیوهنامه دولت برای اجرای نظام رتبهبندی معلمان آمده است: معلم فردی که مسئولیت تعلیم و تربیت دانشآموزان را در نظام آموزش و پرورش رسمی کشور بهعهده دارد. صلاحیتهای معلمی شامل برآیندی از سه صلاحیت زیر است: صلاحیت عمومی: مجموعهای از ویژگیهای شخصیتی فرد شامل باورها، نگرشها، اعتقادات و رفتار مبتنی بر نظام ارزشی، فرهنگی و اخلاقی جامعه که معلمان را در شناخت و تحلیل مسائل و موضوعات مربوط به تعلیم و تربیت دانشآموزان توانا و پایبندی معلمان را به نظام جمهوری اسلامی ایران آشکار میسازد. صلاحیت تخصصی: مجموعهای از دانش و توانمندیهای آموزشی و پرورشی علاوه بر صلاحیتهای عمومی که معلمان برای انجام مؤثر وظایف شغلی خود باید از آن برخوردار باشند. صلاحیت حرفهای: مجموعهای از شایستگیها، توانمندیها و مهارتهای کسبشده و مرتبط با شغل معلمی که معلم را در فرایند تعلیم و تربیت و انجام صحیح وظایف معلمی توانا میسازد تا مسئولیت خود را در موقعیت آموزشی ــ پرورشی با استقلال، آزادی عمل و تبحر بیشتری انجام دهد. سنجش صلاحیت: فرایند گردآوری سازمانیافته اطلاعات، شواهد و مستندات مرتبط با دانش عمومی، دانش تخصصی، مهارتها، شایستگیها، توانمندیها و عملکرد معلمان و بررسی آن بر اساس سازوکارها، ملاکها، شاخصها و معیارهای مشخص در هیئتهای ممیز موضوع ماده (۵) این تصویبنامه. گواهینامه صلاحیت معلمی: مدرکی که براساس نتایج ناشی از سنجش صلاحیتهای معلمی توسط وزارت آموزش و پرورش صادر میشود.
رتبهبندی: فرایند تعیین رتبههای پنجگانه معلمان بر اساس سنجش نظاممند صلاحیتها و عملکرد آنان. شایستگیهای تخصصی و حرفهای معلمان چیست سنجش صلاحیت معلمان بر اساس شاخصهای زیر انجام میشود: شایستگیهای عمومی شامل شرایط عمومی استخدام بر اساس مقررات استخدامی مورد عمل. شایستگیهای تخصصی شامل رشته، مدرک تحصیلی، دانش موضوعی مرتبط با محتوای تخصصی دروس آموزشی و امور تربیتی، روشها و فنون تدریس و هدایت و نظارت آن. شایستگیهای حرفهای شامل اخلاق حرفهای، تواناییها و مهارتهای آموزشی، پرورشی و پژوهشی “کاربردی و مسئله محور” بر اساس آزمونهای الکترونیکی.