قیمت خودرو | قیمت خودرو صفر
قیمت خودرو داخلی در 8 مرداد | پیش بینی قیمت خودرو
میزان عرضه و تقاضا در بازار و قیمت خودرو به تعادل نسبی رسیده است. به نظر میرسد این روند در روزهای آینده نیز ادامه داشته باشد
نوسان قیمت خودرو در بازار باعث کاهش خرید و فروش شده است. قیمت خودرو در چند ماه اخیر به دلیل نوسانات ارز تغییرات زیادی داشته است و فعالان حوزه بازار در انتظار ثبات قیمت خودرو هستند. آیا کاهش تولید خودرو تاثیری در کاهش قیمت خودرو دارد؟ هرچند اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار باعث افزایشی شدن قیمت خودرو میشود.
قیمت خودرو صفر داخلی در روز شنبه ۸ مرداد ۱۴۰۱ با توجه به آمار و قیمت روزانه سایت دیوار با تغییراتی همراه شد.
قیمت خودرو صفر داخلی امروز شنبه ۸ مرداد ۱۴۰۱ در بازار ایران به شرح زیر است:
پراید ۱۱۱ با قیمت ۲۰۵ میلیون تومان به فروش میرسد.
پراید ۱۳۱ نیز با قیمت ۱۸۰ میلیون تومان عرضه میشود. دنا معمولی مدل ۱۴۰۱ نیز به ۴۰۸ میلیون تومان رسید.
البته پژو ۲۰۷ اتومات با قیمت ۶۲۲ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
قیمت خودروهای پرطرفدار
تیبا هاچبک پلاس هماکنون با نرخ ۲۱۰ میلیون تومان معامله میشود.
پژو ۲۰۶ تیپ دو مدل ۱۴۰۱ به ۲۹۹ میلیون تومان رسید. ۲۰۶ تیپ پنج نیز در بازار کشور تا نرخ ۳۶۰ میلیون تومان پیش رفت.
تارا اتوماتیک نیز امروز با قیمت ۵۹۰ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
پیشبینی قیمت خودرو در روزهای آینده
امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در حال حاضر میزان عرضه و تقاضا در بازار خودروی کشور به تعادل نسبی رسیده است. البته در نقطه تعادل نیز نوسان جزئی در قیمتها طبیعی است. به نظر میرسد این روند در روزهای آینده نیز ادامه داشته باشد. مگر اینکه نوسانی در نرخ ارز رخ دهد و مجدد بازار با افزایش نوسان قیمتی همراه شود.
پیش از این نیز، بهرام شهریاری، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در حال حاضر بازار در رکود قرار دارد. اما نکته قابل توجه این است که در ۱۰ روز گذشته شاهد کاهش قیمتها بودیم. در روزهای گذشته میزان عرضه خودرو به بازار افزایش یافت و عرضه و تقاضا مقداری در حالت تعادلی قرار گرفت. به نظر میرسد در روزهای آینده نیز این روند کاهشی در بازار خودروی کشور ادامه داشته باشد
امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: درحال حاضر قیمتها به صورت نوسانی است. اما بازار در شرایط رکودی قرار دارد. تا زمانی که مذاکرات وین و بحث واردات خودرو به کشور نهایی نشود و به نتیجه نرسد، به نظر میرسد این نوسانات ادامه داشته باشد.
او افزود: البته با توجه به مشکلات کمبود برق و سایر عوامل دیگر، تولید خودرو نسبت به گذشته افزایشی نیافته است. در نتیجه در بازار همچنان با کمبود عرضه خودرو مواجه هستیم.
چندی پیش نیز، اسد کرمی، نایب رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در حال حاضر روند قیمتها در بازار به صورت نوسانی طی میشود. در چند وقت اخیر قیمت خودرو ثابت نبوده است و به نظر نمیرسد که در روزهای آینده نیز ثابت بماند.
او در ادامه افزود: اما در روزهای گذشته، برخی از خودروهای داخلی مانند کوییک و پژو ۲۰۶ به دلیل افزایش تولید و عرضه آنها به بازار، با کاهش قیمت جزئی همراه بود. البته باید به این نکته توجه کرد که قیمتها در مسیری نوسانی قرار دارند.
نایب رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو توضیح داد: اخباری از واردات خودرو و سایر تصمیمات به گوش میرسید که اکنون به نظر نمیرسد که اجرا شوند. در نتیجه بازار به روند نوسانی خود ادامه میدهد. البته تولید خودروهای داخلی نیز جوابگوی تقاضای بازار نیست و همین عامل بر این نوسانات میافزاید.
فیروز نادری ،کارشناس صنعت خودرو گفت: از هفته گذشته خودروها در بازار به دلیل امضاء نشدن تواقنامه برجام، با افزایش قیمت جزئی همراه بود. البته در این هفته نیز به نظر نمیرسد کاهش قیمتی در راه باشد. اگر افزایش قیمتی نیز اتفاق بیافتد، جزئی است.
به گفته او، وزیر صمت اعلام کرد که سال آینده خودروهای اقتصادی وارد بازار میشوند. اما به نظر نمیرسد این وعده نیز مانند وعدههای دیگر وزیر تحقق یابد. تا زمانی که این صحبتها و وعدههای خودرویی عملی نشود، تاثیری در بازار و قیمتها ندارد.
مرتضی مصطفوی، کارشناس صنعت خودرو نیز گفت: با به نتیجه نرسیدن مذاکرات دوحه و همچنین مذاکرات وین به نطر میرسد قیمت خودرو در بازار با افزایش نواسان همراه باشد. البته حتی اگر افزایشی در کار نباشد، شاهد کاهش قیمت نیز نخواهیم بود. بازار خودرو در حال حاضر یک بازار دلاری است. اگر فروشنده یک خودرو دلار را افزایشی ببیند، خودروی خود را به قیمت بالاتری به فروش میرساند
پیشبینی قیمت خودرو در روزهای آینده
کاظم محمدی نیکخواه، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در حال حاضر بین عرضه و تقاضا در بازار خودروی کشور تعادل برقرار نیست. رکود بر بازار حاکم است و هیچ خرید و فروشی در بازار صورت نمیگیرد. به نظر میرسد این روند در روزهای آینده نیز ادامه داشته باشد.
چندی پیش، مرتضی مصطفوی، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفته بود: با به نتیجه نرسیدن مذاکرات دوحه و همچنین مذاکرات وین به نطر میرسد قیمت خودرو در بازار با افزایش نواسان همراه باشد. البته حتی اگر افزایشی در کار نباشد، شاهد کاهش قیمت نیز نخواهیم بود. بازار خودرو در حال حاضر یک بازار دلاری است. اگر فروشنده دلار را افزایشی ببیند، خودروی خود را به قیمت بالاتری به فروش میرساند.
کاظم محمدی نیکخواه، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در حال حاضر بین عرضه و تقاضا در بازار خودروی کشور تعادل برقرار نیست. رکود بر بازار حاکم است و هیچ خرید و فروشی در بازار صورت نمیگیرد. به نظر میرسد این روند در روزهای آینده نیز ادامه داشته باشد.
چندی پیش، مرتضی مصطفوی، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفته بود: با به نتیجه نرسیدن مذاکرات دوحه و همچنین مذاکرات وین به نطر میرسد قیمت خودرو در بازار با افزایش نواسان همراه باشد. البته حتی اگر افزایشی در کار نباشد، شاهد کاهش قیمت نیز نخواهیم بود. بازار خودرو در حال حاضر یک بازار دلاری است. اگر فروشنده دلار را افزایشی ببیند، خودروی خود را به قیمت بالاتری به فروش میرساند.
چندی پیش،فیروز نادری ،کارشناس صنعت خودرو به تجارتنیوز گفت: از هفته گذشته خودروها در بازار به دلیل امضاء نشدن تواقنامه برجام، با افزایش جزئی همراه بود. البته در این هفته نیز به نظر نمیرسد کاهش قیمتی در راه باشد. اگر افزایش قیمتی نیز اتفاق بیافتد، جزئی است.
آیا دو درصد کاهش تولید تاثیری در بازار و قیمتها دارد؟
سعید مدنی، مدیرعامل اسبق سایپا در گفتگو با تجارتنیوز گفت: با توجه به اینکه تولید کاهشی بود، اما نسبت به سال گذشته خودروهای ناقص کمتری تولید شد. در نتیجه میزان عرضه خودرو به بازار نسبت به سال گذشته نه تنها کاهش نیافته، بلکه به صورت افزایشی بود.
او در رابطه با میزان عرضه گفت: در بازار همچنان تعادل بین تقاضا و عرضه برقرار نیست و با کمبود خودرو مواجه هستیم. اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار نیز باعث بوجود آمدن تقاضای کاذب در بازار میشود. این فرایند بر قیمتها تاثیرگذار خواهد بود و نوسان قیمتی را افزایش میدهد.
مدنی افزود: اما این کاهش تولید تاثیری بر هیچ نوع فروشی، اعم از فروش در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو یا فروش بدون قرعهکشی خودروسازان، ندارد. زیرا همانطور که گفته شد، مشکل کمبود عرضه برطرف نشد و خودرو به دست مصرفکننده واقعی نمیرسد.
مدنی توضیح داد: هیچ یک از سیاستهای فعلی صنعت خودرو تا کنون تغییری نکرده است. در نتیجه بازار به روال گذشته خود ادامه میدهد و متناسب با نرخ دلار قیمتها نیز نوسانی میشود. اما عاملی که در قیمتها تاثیرگذار خواهد بود، آزادسازی واردات خودرو به کشور و همچنین لغو قیمتگذاری دستوری است.
او گفت: در حال حاضر خرید و فروش چندانی در بازار صورت نمیگیرد. زیرا خریداران منتظر اخبار آزادسازی واردات هستند. اگر واردات خودرو به کشور آزاد شود، عرضه و تقاضا در بازار به تعادل میرسد. همچنین نوسان قیمتی در خودروهای داخلی نیز کاهش مییابد.
ریزش گسترده قیمت خودرو
بررسی نوسانات قیمتی در بازار خودرو حاکی از ریزش گسترده قیمتها در این بازار است؛ در بین خودروهای پراید موجود در بازار مدل ۱۵۱ سال ۱۴۰۰ از ۱۷۷ میلیون تومان در روز گذشته امروز به ۱۷۵ میلیون تومان رسیده است و مدل ۱۴۰۱ این خودرو نیز در این مدت ۲ میلیون تومان ارزان شده است و ۱۸۳ میلیون تومان قیمت خورده است.
این کاهش قیمتها در بین خودروهای پژو نیز مشهود است به طوری که پژو ۲۰۶ تیپ ۲ مدل ۱۴۰۰ از ۲۹۴ میلیون تومان در روز گذشته امروز به ۲۹۳ میلیون تومان رسیده است و مدل ۱۴۰۱ این خودرو نیز از ۳۰۴ میلیون تومان در روز گذشته امروز به ۳۰۱ میلیون تومان رسیده است.
خودروهای پژو پارس نیز امروز ارزان شدند به طوری که پژو پارس LX مدل ۱۴۰۰ از ۳۶۷ میلیون تومان در روز گذشته امروز به ۳۶۳ میلیون تومان رسیده است و مدل ۱۴۰۱ این خودرو نیز از ۳۷۸ میلیون تومان در روز گذشته امروز به ۳۷۵ میلیون تومان رسیده است.
خودروهای سمند نیز در این مدت کاهش قیمتها را تجربه کردند؛ سمند LX ساده مدل ۱۴۰۰ از ۲۸۹ میلیون تومان در روز گذشته امروز به قیمت ۲۸۷ میلیون تومان رسیده است و سمند LX EF۷ مدل ۱۳۹۹ نیز از ۳۱۵ میلیون تومان در روز گذشته امروز به قیمت ۳۱۳ میلیون تومان رسیده است.
خودروهای کوییک نیز در این مدت ریزش گسترده قیمتها را تجربه کرده است به طوری که کوییک دندهای مدل ۱۴۰۰ از ۲۰۶ میلیون تومان در روز گذشته امروز به ۲۰۴ میلیون تومان رسیده است و مدل ۱۴۰۱ این خودرو نیز از ۲۱۹ میلیون تومان در روز گذشته امروز به قیمت ۲۱۶ میلیون تومان رسیده است و مدل ۱۳۹۹ این خودرو نیز امروز ۱۹۷ میلیون تومان قیمت خورده است.