سهام عدالت | جاماندگان سهام عدالت
خبر مهم برای جاماندگان سهام عدالت | آخرین مهلت ثبت شماره شبای سهام عدالت
قرار است سود سهام عدالت جاماندگان تا پایان تیرماه واریز شود و افرادی که شماره شبای خود را اعلام نکردهاند، تنها تا فردا ۳۱ تیر ماه امکان اصلاح شماره شبای خود را دارند. اما برای اصلاح شماره شبا به کجا باید مراجعه کرد؟
سهام عدالت بنابر نظر دولت نهم ( ریاست جمهوری احمدی نژاد) به برخی از مشمولان داده شده است. اما برخی از مشمولان هستند که این سهام عدالت را دریافت نکرده و به نحوی از ثبتنام سهام عدالت جا ماندند. افراد جامانده از سهام عدالت به زودی می توانند ثبتنام جدید خود را انجام دهند. اما متاسفانه هنوز زمان دقیقی برای ثبتنام جاماندگان سهام عدالت مشخص نشده است. اخرین خبر مربوط به سهام عدالت متوفیان و انتقال آن به خانواده هایشان را بخوانید.
حدود دو میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت هنوز سود سهام عدالت سال ۹۸ و ۹۹ خود رادریافت نکردهاند. چراکه شماره شبای اعلامی و اطلاعات حساب این گروه مشکل داشته است.
از طرف دیگر اعلام شده که سود سهام عدالت جاماندگان تا پایان تیر ماه واریز میشود. برای همین، جاماندگان سود سهام عدالت تنها تا فردا جمعه ۳۱ تیر ماه فرصت دارند که شماره شبای خود را اصلاح کنند. اگر اطلاعات حساب این افراد اصلاح نشود، در این مرحله هم سود سهام آنها واریز نمیشود.
برای اصلاح شماره شبا چه باید کرد؟
چه کسانی تاکنون نتوانستهاند سود سهام عدالت خود را دریافت کنند؟ مهمترین مانع دریافت سود سهام عدالت شماره شبای نادرست و نامعتبر است. افرادی که شماره شبای نامعتبر دارند، دارندگان حساب ارزی، حسابهایی که به نام دو نفر است، حساب بانکی مسدود و راکد از مهمترین موانعی است که مانع واریز سود سهام عدالت شده است.
حالا برای دریافت سود سهام، این افراد باید به سامانه سجام مراجعه و اطلاعات حساب خود را اصلاح کنند.
جاماندگان سود سهام عدالت تنها یک روز دیگر فرصت دارند که به سامانه www.sejam.ir مراجعه و اطلاعات حساب خود را اصلاح کنند.
قرار است شرکت سپرده گذاری مرکزی اطلاعات را در روز شنبه جمع آوری و فرایند پرداخت سود را در روز یکشنبه هفته آینده آغاز کند.
سود سهام عدالت چقدر است؟
چنانچه اطلاعات حساب افراد اصلاح شده باشد، دارندگان سهام عدالت تا پایان این هفته هم سود سال ۹۸ را دریافت میکنند و هم سود سال ۹۹ را.
مبلغ سود سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی سال ۹۸ حدود ۱۹۰ هزار تومان و سود سال ۹۹ برای همین گروه حدود ۵۸۰ هزار تومان است.
این مبلغ برای دارندگان سهام یک میلیون تومانی دو برابر میشود. یعنی سود سال ۹۸ حدود ۳۸۰ هزار تومان است و سود سال ۹۹ هم یک میلیون تومان میشود.
با این حساب سود یک خانوار چهار نفره بین دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان میشود (وابسته مبلغ سهام)
اما دریافت این سود وابسته به این است که افراد شماره شبای معتبر داشته باشند.
معاون فناوری و توسعه نوآوری شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: سهامداران سهام عدالت روزهای سهشنبه و چهارشنبه فرصت دارند، شماره حساب خود را از طریق سامانه سجام اعلام کنند تا سود برای آنها واریز شود.
به گزارش ایبِنا، محمود حسنلو اظهار داشت: سود سهام عدالت که قرار است اول یا دوم مرداد واریز شود مربوط به کسانی است که شماره شبای آنها در نوبت قبلی واریز سود مشکل داشته یا شماره حساب مشترک یا شماره حساب سپرده بلندمدت بوده که امکان واریز ندارند، بنابراین باید همه این افراد ظرف یکی دو روز باقیمانده شماره معتبر از طریق سامانه سجام ثبت کنند.
وی در مورد اینکه قرار بود تا آخر تیرماه سود سهام عدالت افرادی که شماره شبا اعلام کنند، واریز شود، گفت: از این تعداد برخی اقدام به ارائه شماره شبای حساب بانکی کردهاند که امیدواریم در روز اول یا دوم مردادماه سال جاری سود مانده آنها واریز شود.
محمد خزائیکوهپر در گفتوگو با فارس، در مورد آخرین جزئیات از اصلاح آئیننامه اجرایی سهام عدالت، اظهار داشت: اصلاح آئیننامه اجرایی سهام عدالت در مراحل نهایی است و امیدواریم تا یک ماه آینده به اتمام برسد.
وی در مورد اینکه قبلاً آئیننامهای برای سهام عدالت تدوین شده بود، گفت: آئیننامهای برای سهام عدالت در شورای عالی بورس در دولت قبل تهیه شده بود که برخی موارد آن مغایر قانون بود، بنابراین شورای عالی جدید بورس تصویب کرد که این آئیننامه باید اصلاح شود، از جمله اینکه اساسنامه شرکتهای تعاونی سهام عدالت و شرکتهای سرمایهگذاری استانی باید بازبینی شود و تا آئیننامه اجرایی سهام عدالت اصلاح نشود، این موارد امکان ندارد. امیدواریم با آئیننامه جدید مشکلی برای سهامداران و یا سایر ذینفعان در سهام عدالت ایجاد نشود.
دبیرکل کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت در مورد اعطای سهام عدالت به جاماندگان از دو دهک کم درآمدی گفت: بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱ دولت مکلف است جاماندگان از دو دهک کمدرآمدی یعنی مشمولان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی را شناسایی کند که آن هم در مرحله شناسایی و تنظیم لیست قرار دارد و این لیست توسط وزارت رفاه در حال تهیه است.
وی تأکید کرد: شناسایی جاماندگان سهام عدالت از طریق سامانهها و سازمانهای مربوطه انجام میشود و نیازی به مراجعه مردم و هزینهکرد آنها نیست، خود وزارت رفاه از طریق سامانهها این کار را انجام میدهد.
خزائی در مورد اینکه چه زمانی شناسایی جاماندگان دو دهک تمام میشود؟ گفت: تاریخ دقیقی فعلا مشخص نیست ولی پیگیر هستیم شناسایی جاماندگان سهام عدالت به زودی انجام شود و این چون تکلیف قانون بودجه امسال است باید حتماً امسال انجام شود.
دبیرکل کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت در مورد اینکه برآورد تعداد جاماندگان چقدر است؟ گفت: طبق برآورد حدود ۳.۵ میلیون نفر از جاماندگان دو دهک کم درآمدی برای دریافت سهام عدالت شناسایی میشوند.
وی همچنین در مورد شناسایی داراییهای دولت گفت: دولت دارایی کافی در اختیار دارد و در حال رایزنی هستیم که داراییهای شناسایی شده دولت برای اختصاص سهام عدالت به جاماندگان انجام شود در این زمینه کارگروهی تشکیل شده که در این کارگروه مشخص میشود.
خزائی در پاسخ به اینکه آئیننامه اجرایی سهام عدالت چه زمانی نهایی میشود؟ بیان کرد: این آئیننامه در کارگروهی مرکب از ۸ نهاد شامل کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی، سازمان خصوصیسازی، وزارت اقتصاد، سازمان بورس، سازمان بازرسی کل کشور، نماینده ناظر شورای عالی بورس، اتاق تعاون، وزارت تعاون و اتاق ایران است.
وی اظهار امیدواری کرد: ظرف یک ماه آینده آئیننامه اجرایی سهام عدالت به صورت نهایی اصلاح شود.
خزائی همچنین در مورد اینکه انتخابات هیأت مدیره شرکتهای سرمایهگذاری چه موقع برگزار میشود، گفت: تا اصلاح آئیننامه اجرایی سهام عدالت نهایی نشود، امکان برگزاری انتخابات هیأت مدیره وجود ندارد و همچنین نماد شرکتهای سرمایهگذاری استانی امکان بازگشایی ندارند بنابراین هم برگزاری انتخابات و هم بازگشایی نمادها به شرط نهایی شدن آئیننامه اجرایی است.
دبیرکل کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت ارزش پرتفوی سهام عدالت را ۷۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرد.
برخی مخاطبان سامانه «فارس من» با ثبت پویشی با عنوان «درخواست اقدام دولت برای بازماندگان از سهام عدالت» خواستار پاسخگویی مسئولان مربوطه شدند.
آخرین جزئیات از تخصیص سهام به جاماندگان سهام عدالت چیست؟
جاماندگان سهام عدالت بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱ از افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی هستند که تا کنون ۴ میلیون نفر آنها شناسایی شدهاند و باید سهام عدالت در فاز اول، به این افراد اختصاص پیدا کند.
به نقل از صداوسیما، محمدرضا پورابراهیمی در گفتگوی زنده تلفنی با استودیو میز اقتصاد شبکه خبر سیما افزود: جاماندگان سهام عدالت بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱ از افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی هستند که تا کنون ۴ میلیون نفر شناسایی شده و مشمول دریافت سهام عدالت در فاز اول هستند.
بخش دوم از جاماندگان را دهکهای بعدی تا دهک ششم درآمدی تشکیل میدهند که از دریافت سهام عدالت جامانده اند.
نماینده مردم کرمان و راور ادامه داد: با همکاری دولت تاکنون مجموع داراییهای دولت در بورس به میزان ۱۸۵ هزار میلیارد تومان شناسایی شده، البته داراییهای بورسی وغیربورسی دولت توسط سازمان خصوصیسازی و وزارت اقتصاد هم و ظرف چند روز آینده اعلام میشود.
وی اضافه کرد: بر اساس محاسبات انجام شده، قرار است تا پایان تابستان امسال، سهام عدالت به جاماندگان تخصیص و در مرحله بعدی هم باید کارگران فصلی، بازنشستگان، شناسایی شده و کسانی که از سهام عدالت جا ماندهاند، سهام عدالتشان را دریافت خواهند کرد.
پورابراهیمی تاکید کرد: مدیریت و مالکیت سهام عدالت باید به مردم واگذار شود، اینکه سهام بدهیم و مدیریت آن در اختیار مردم نباشد، قابل پذیرش نیست.
وی تصریح کرد: باید ساز و کاری طراحی شود تا سهامداران عدالت بتوانند در مجامع، شرکتها مشارکت کنند، از طرفی باید مراقبت شود که افرادی با خرید و فروش سهام در ایام مجامع بر این سهام مسلط نشوند و جایگزین دولت نشوند. نباید اداره سهام عدالت ماهیت دولتی داشته باشد. تاکنون سهام عدالت به نام مردم و به کام دولت بوده است.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: پیش بینی می کنیم ۴ میلیون نفر جاماندگان افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد باشند و گروه های بعدی اولویت دار نیز کارگران، کارمندان و ... هستند و احتمالا تا اواسط تابستان آیین نامه فراخوان ثبت نام سهام عدالت در کشور اعلام بشود.
پیمان حدادی ، با اشاره به تصمیمات اخیر شورای عالی بورس اظهار کرد: این شورا در جلسه روز گذشته خود سه تصمیم جدید درمورد سهام عدالت اخذ کرد. نخست آنکه به سازمان خصوصی سازی اجازه داده شد که در صورت درخواست شرکت های غیربورسی سرمایه پذیر سهام عدالت در رابطه با افزایش سرمایه اقدامات لازم را انجام دهد. دوم آنکه سازمان خصوصی سازی با همکاری شرکت سپرده گذاری در پایان شهریور سال جاری سود سهام عدالت از محل سود شرکت های غیر بورسی را پرداخت کند.
وی به این سوال که میزان سود مذکور چقدر است، پاسخ داد: در ابتدا بخشی از این پول باید صرف افزایش سرمایه شرکت ها شود و مابقی آن واریز خواهد شد.
دستیار رییس سازمان بورس در امور سهام عدالت ادامه داد: تصمیم جدید دیگر این بود که سازمان خصوصی سازی با همکاری سازمان بورس فرایند پذیرش شرکت های سرمایه پذیر غیر بورسی در شرکت های بورس و فرابورس را پیگیری کند تا در اسرع وقت فرایند پذیرش و درج نماد شرکت ها انجام شود.
بر اساس این گزارش ۲۲۸مین جلسه شورای عالی بورس با حضور وزیر اقتصاد، وزیر صنعت معدن و تجارت، رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و سایر اعضا شورا صبح امروز برگزار شد.
مساله مربوط به خصوصیسازی شرکتها از سال ۸۰ موردبحث قرار گرفت اما با آغاز به کار دولت نهم این اقدام به طور جد مورد پیگیری مسوولان قرار گرفت و در آن زمان بخشی از سهام شرکتهای دولتی به بخش خصوصی واگذار شد.
به دنبال چنین اقدامی، قرار بر این شد تا سهام ۵۰ شرکت بزرگ دولتی از طریق شرکتهای سرمایهگذاری تعاونی استانی بین دهکهای آسیبپذیر جامعه تقسیم شود که از این تعداد سهام ۳۶ شرکت در بورس و فرابورس عرضه شدند.
در آن زمان تصمیم بر این بود تا سهام عدالت در بین اقشار برخی تقسیم شود، اما عدم شناسایی دهکها، معضل اصلی در اختصاص سهام عدالت به مردم بود، بهگونهای که در این طرح ردهبندی روستاییان و عشایر، افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، خادمان مسجد، رانندگان، بازنشستگان و اقشار مختلف جامعه مورد توجه قرار گرفتند و این اتفاق با اعتراض سایر قشرها همراه شد.
بعد از اختصاص سهام عدالت در اختیار قشر ضعیف جامعه، افراد درخواست آزادسازی این سهام و نیز مدیریت خود بر روی این سهام را داشتند که در نهایت سهام عدالت پس از سالها پیگیری در اردیبهشت سال ۹۹ با دستور رهبر معظم انقلاب آزادسازی و مدیریت آن از طریق ۲ روش مستقیم و غیرمستقیم در اختیار مشمولان سهام عدالت قرار گرفت.
افزایش قیمت سهام عدالت تحت تاثیر رشدبی سابقه شاخص بورس
طبق آمار بیش از ۴۹ میلیون نفر سهامدار عدالت هستند با وجود اینکه برخی که جزو دهکهای کم درآمد جامعه هستند، مشمول این سهام نمی نشدند و سهامی به آنها اختصاص نیافته است.
براساس این گزارش، از ۲ سال گذشته و با آزادسازی سهام عدالت، ارزش سهام این شرکتهای دولتی تحت تاثیر صعود بیسابقه بورس با رشد غافلگیرکنندهای همراه شد که این امر سبب استقبال گسترده جاماندگان برای دریافت سهام عدالت و نیز پیگیری مسوولان برای تعیین تکلیف این قشر از جاماندگان سهام عدالت است. از همان ابتدا و با توجه به تلاش مسوولان برای پاسخ مثبت به درخواست جاماندگان سهام عدالت، زمان متفاوتی برای اجرایی شدن این طرح مطرح شد و در کنار آن برخی از نمایندگان مجلس معترض به نبود سهام دولتی و نیز عدم امکان تخصیص سهام به جاماندگان سهام عدالت بودند.
با توجه به مطرح شدن چنین صحبتهایی از سوی برخی نمایندگان مجلس اما در شهریور ۱۴۰۰، «محمدرضا پورابراهیمی»، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از موافقت رییس جمهوری (آیتالله رئیسی) برای تعیین تکلیف سهام عدالت برای جاماندگان خبر داد که این امر زمینهساز افرایش خوشبینی جاماندگان سهام عدالت برای دریافت هر چه سریعتر سهام شرکتهای بزرگ دولتی بود.
مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال ۱۴۰۱، دولت را موظف کرد تا از محل باقیمانده سهام متعلق به دولت یا شرکتهای دولتی در بنگاههای قابلواگذاری در هر بازار موضوع گروههای (۱) و (۲) ماده (۲) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۲۵ خردادماه ۱۳۸۷ و اصلاحات و الحاقات بعدی آن، نسبت به واگذاری سهام عدالت به مددجویان جامانده تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) مددجویان سازمان بهزیستی کشور و تمامی افرادی که از سهام عدالت برخوردار نشدهاند، اقدام کند.
تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت تا پایان خردادماه
به دنبال تداوم پیگیریهای انجام شده از سوی مسوولان، «حسین قربان زاده»، رییس سازمان خصوصی سازی در اواخر اردیبهشتماه ۱۴۰۱ از تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت تا پایان خردادماه امسال خبر داده بود و اعلام کرد: تا پایان خردادماه این ارزیابی را خواهیم داشت که چه کسانی مشمول ثبتنام جاماندگان سهام عدالت باشند.
او گفت: بر اساس قانون بودجه امسال دولت مکلف به واگذاری سهام عدالت به همه افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی است که این سهام را ندارند.
قربان زاده ادامه داد: همچنین کارگروهی با همکاری معاونت رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکیل میشود تا سازوکار شناسایی افراد واجد شرایط دریافت سهام عدالت را تعیین کند.
به گفته معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، ملاک تشخیص افراد مشمول سامانه جامع بانک اطلاعات رفاه ایرانیان وزارت تعاون است.
شناسایی جاماندگان سهام عدالت از ۲ نهاد حمایتی
با توجه به مطرح شدن چنین سخنانی، در این مدت کوتاه اقدامات مربوط به تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت با سرعت هر چه بیشتر انجام و رییس سازمان خصوصی سازی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اعلام کرد: بعد از پیگیریهای انجام شده برای تشخیص واجدان سهام عدالت، مشخص شد که یک میلیون و ۳۳۷ هزار و ۸۷۵ نفر از کمیته امداد و ۲ میلیون و ۲۵ هزار و ۸۲۵ نفر از سازمان بهزیستی جزو واجدان دریافت سهام عدالت هستند که تاکنون از دریافت این سهام غافل ماندهاند.
وی افزود: در مجموع از این دو نهاد حمایتی، تعداد سه میلیون و ۳۶۳ هزار و ۷۰۰ نفر سهام عدالت ندارند و باید به این افراد سهام تعلق بگیرد.
قربان زاده اظهار داشت: در مرحله بعد برای افرادی که تحت پوشش نهادهای حمایتی نیستند اما در ۲ دهک اول قرار دارند و مستحق دریافت این سهام هستند، اقدام به تخصیص سهام عدالت میکنیم.
رییس سازمان خصوصی سازی گفت: از تیرماه ۱۴۰۱ فرآیند تخصیص سهام عدالت به این افراد آغاز میشود.
جاماندگان سهام عدالت نیازی به ثبتنام ندارند
اعلام این خبر از سوی رییس سازمان خصوصیسازی، فرصتی مناسب را برای بازارگرمی سوءاستفادهگرانی فراهم کرد که برخی با تبلیغات و دعوت مکرر جاماندگان برای ثبتنام دریافت سهام عدالت، مبالغی را از این افراد برای ثبت نام دریافت کنند، البته «حسین قربان زاده»، رییس سازمان خصوصیسازی تاکید کرد: جاماندگان سهام عدالت در وضعیت فعلی لازم نیست هیچگونه اقدامی را انجام دهند و همچنین هیچ مبلغی را نباید برای ثبتنام پرداخت کنند.
وی گفت: همچنین مشمولان جدید دریافت سهام عدالت باید نسبت به این موضوع آگاه باشند که نیازی به ثبتنام نیست، جاماندگان مرحله نخست جزو ۲ نهاد حمایتی هستند که از سوی وزارت تعاون تعیین و مورد تایید قرار گرفتند.
شناسایی ۳.۵ میلیون جامانده سهام عدالت
به دنبال اقدامات انجام شده برای تعیین تکلیف هر چه سریعتر جاماندگان سهام عدالت، «حسین قربان زاده»، رئیس سازمان خصوصیسازی در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت: پیشنویس مصوبه هیات دولت در باره این تکلیف در مورد مشمولان کمیته امداد و بهزیستی آماده شده است. در چند مرحله تکلیف این واگذاری سهام به جاماندگان اجرا میشود.
وی افزود: جلساتی با سازمان بهزیستی و کمیته امداد برگزار شده فهرست کسانی که مشمول هستند اما سهام عدالت ندارند استخراج شده حدود ۳.۵ میلیون نفر که تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند اما سهام ندارند قرار است این فهرست با سامانه وزارت رفاه چک بشود.
قربان زاده ادامه داد: ۵۰ درصد تخفیف برای این مشمولان در نظر گرفته شود و ۵۰ درصد هم از محل سود سالهای آتی تسویه میشوند پس مشمولان تحت پوشش کمیته و بهزیستی حتی یک ریال هم برای دریافت سهام عدالت نباید پرداخت کنند همچنین هیچ ثبت نامی هم نیاز نیست انجام دهند.
رییس سازمان خصوصی سازی اظهار داشت: در مورد مابقی افراد هم دو دهک اول که باقی میمانند در مرحله دوم است و در مرحله سوم افراد ۴ دهک بعدی هستند که وزارت اقتصاد و رفاه سازوکار شناسایی افراد را باید داشته باشند.
او افزود: منابع دولت در خصوص سهام ارزنده الان روی تابلوی بورس حدود ۲۸۰ هزار میلیارد تومان است که حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان وثیقه است. تنها از سهام غیر وثیقه قابلواگذاری برای پرتفوی سهام عدالت تصمیم گرفته میشود که شامل هلدینگ خلیجفارس و ۳ بانک است.
قربان زاده همچین در یک گفتوگویی در مورد سایر افراد واجد شرایط گفته بود: در مورد تعیین سایر افراد واجد شرایط نیز جلسات مجزا در حال برگزاری است. مطابق تبصره ۳ ماده ۳۴ اجرای سیاست های اصل ۴۴ باید با همکاری وزارت رفاه و طبق سازو کاری که پایگاه رفاهی ایرانیان دارد، افراد واجد شرایط بر اساس دهک بندی شناسایی شوند.
رییس سازمان خصوصی سازی افزود: بر این اساس مرحله بعد دو دهک ابتدایی هستند که باید تا پایان سال سهام عدالت به آنها تخصیص پیدا میکند.
بنابراین هیچ فردی که تا کنون سهام عدالت دریافت نکرده لازم نیست برای ثبت نام به جایی مراجعه کند. فرایند شناسایی جاماندگان توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان خصوصی سازی در ادامه انجام خواهد شد.