سهام عدالت | جاماندگان سهام عدالت
تکلیف سهام عدالت جاماندگان معلوم شد | تعیین زمان واریز سهام عدالت برای جاماندگان
رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت: بر اساس تکلیف قانون بودجه سهام عدالت جاماندگان تا پایان سال اختصاص مییابد.

سهام عدالت بنابر نظر دولت نهم ( ریاست جمهوری احمدی نژاد) به برخی از مشمولان داده شده است. اما برخی از مشمولان هستند که این سهام عدالت را دریافت نکرده و به نحوی از ثبتنام سهام عدالت جا ماندند. افراد جامانده از سهام عدالت به زودی می توانند ثبتنام جدید خود را انجام دهند. اما متاسفانه هنوز زمان دقیقی برای ثبتنام جاماندگان سهام عدالت مشخص نشده است. اخرین خبر مربوط به سهام عدالت متوفیان و انتقال آن به خانواده هایشان را بخوانید.
حسین قربانزاده امروز در نشست خبری نخستین رویداد خصوصیسازی و بررسی ۲۰ سال خصوصیسازی در ایران در مورد اینکه آیا از ۳۰۰ شرکت دولتی که باقیمانده، امکان اختصاص سهام به جاماندگان از آنها وجود دارد، گفت: بر اساس تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۱ دولت امسال مکلف شده است به اعضای کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی سهام عدالت اختصاص دهد همچنین افراد واجد شرایط مطابق قانون سیاستهای اجرای اصل ۴۴ به ویژه در ماده ۳۴ این قانون باید سهام عدالت اختصاص داده شود.
وی گفت:در این زمینه با وزارت تعاون و رفاه اجتماعی جلساتی برگزار کردیم و قرار است تا پایان خرداد ماه به اشراف کامل برسیم هر چند در دو هفته اخیر که وزارت کار مشغول دهکبندی افراد برای یارانه معیشتی بود اما اصرار داریم تا پایان خرداد ماه در قالب بند «الف» تبصره بودجه افراد جامانده سهام عدالت از دو دهک اول کم درآمدی و ۴ دهک بعدی مشخص شوند.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی این نکته را هم گفت: دولت باید از مجموع درآمد و هزینه خانوارها اطلاع کافی داشته باشد.
شناسایی جاماندگان سهام عدالت
رئیس کل سازمان خصوصی سازی این را هم گفت:در روش قبلی اختصاص سهام عدالت این ایراد وجود داشت که چون دهکها را شناسایی نکرده بودند به اعضای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی اختصاص داده شد و سپس به ردهبندی مشاغل مانند کارمندان دولت، رانندگان، خادمان مساجد و برخی از اصناف دیگر سهام عدالت داده شد.
وی تأکید کرد: بر اساس تکلیف قانون بودجه سال ۱۴۰۱ باید سهام عدالت به جاماندگان اختصاص یابد البته از ۳۰۰ شرکتی که نزد دولت باقی ماندهاند کمتر از عدد انگشتان یک دست شرکت سودده وجود دارد یا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش سهام دولت در شرکتهای بورسی وجود دارد که بخش عمده آن در وثیقه بانکها است و قسمتی از این سهام نیز ارزنده نیست در حالی که باید سهامی به مردم داده شود که سودآور و ارزنده باشد.
قربانزاده گفت: از طرفی دولت طبق بندهای دیگر قانون امسال تکلیف دارد ۱۳۰ هزار میلیارد تومان در قالب بدهی خود به سازمان تأمین اجتماعی بپردازد همچنین ۷۰ هزار میلیارد تومان در قالب صدر بند الف تبصره ۲ قانون بودجه باید بپردازد و ۳۵ هزار میلیارد تومان هم از سهام خود برای افزایش سرمایه بانکها باید واگذار کند همچنین تکلیفی برای پرداخت به متولدین سال ۱۴۰۰ نیز وجود دارد، بنابراین باقیمانده سهام دولت حتی برای تکالیف سال ۱۴۰۱ هم کفاف نمیدهد تا چه رسد به اینکه برای سالهای بعد چه اقدامی انجام دهند.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی همچنین در مورد بحث آزادسازی سهام عدالت گفت: بر اساس توصیه مقام معظم رهبری شورای عالی بورس مرجع تصمیمگیر در این زمینه است که برای این منظور کارگروهی متشکل از سه ضلع تشکیل داده که بنده هم به عنوان نماینده وزارت اقتصاد عضو کارگروه هستم ضلع دیگر شامل نماینده کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت و همچنین اعضای حقیقی شورای عالی بورس در این کارگروه حضور دارند تا کنون چندین جلسه برگزار شده و آئیننامه اجرای سهام عدالت در این کارگروه تقریبا نهایی شده است. در مورد صندلیهای هیأت مدیره شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت و اینکه چه کسانی به نمایندگی از سهامداران عدالت در مجامع شرکت کنند نیز در کارگروه تصمیمگیری میشود.
وی این را هم گفت:البته دارندگان سهام عدالت در روش مدیریت مستقیم مانند سایر سهامداران میتوانند خودشان در مجامع شرکت کنند و کارگروه سهام عدالت برای نحوه مدیریت سهامداران عدالت در روش غیرمستقیم است.
به گفته قربانزاده هیأت مدیره شرکتهای سرمایهگذاری عدالت از ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ به گونهای بود که دولت توجیهی نداشت که نمایندگان خود را در هیأت مدیره این شرکتها معرفی کند همچنین انتخابات آنها هم هنوز برگزار نشده و منتظر آئیننامه اجرایی سهام عدالت است و تصمیمگیری در مورد انتخابات مستقیما به سازمان بورس برمیگردد.
وی همچنین با بیان اینکه در حال حاضر نماد معاملاتی شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بورس بسته است، گفت:در صورتی که این نمادها باز شود امکان خرید و فروش سهام استانی وجود دارد اما در مورد کسانی که روش مدیریت مستقیم انتخاب کردهاند حداکثر تا یک سوم از پرتفوی خود را میتوانند بفروشند.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی همچنین گفت: در ۲۰ سال گذشته ۷۰۰ شرکت دولتی به روشهای مختلف واگذار شده است که برای بررسی عملکرد آنها در همایش هفته آینده از ۳۱ اردیبهشت تا ۳۱ خرداد در محل اجلاس سران در تهران عملکرد شرکتهای خصوصی شده در معرض دید کارشناسان و صاحب نظران قرار میگیرد.
وی همچنین با بیان اینکه هنوز ۳۰۰ شرکت دولتی باقی ماندهاند گفت: این شرکتها در ۷ دسته طبقهبندی میشوند برخی از شرکتها باید منحل شوند برخی به صورت پیمان مدیریتی واگذار شوند و برخی در قالب تکلیف بندی قانون بودجه باید در قالب رد دیون واگذار شوند و برخی فعلا قابلیت واگذاری ندارند.
به گفته قربانزاده، عملکرد ۷۰۰ شرکت واگذار شده دولتی طی ۲۰ سال خصوصیسازی در ایران در نمایشگاه نخستین رویداد خصوصیسازی ارائه میشود.
به گفته پیمان حدادی، مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت سپردهگذاری مرکزی با قوه قضاییه مکاتبات و جلسات زیادی در زمینه سهام عدالت متوفیان داشتند.
قوه قضاییه، اطلاعاتی به شرکت سپردهگذاری مرکزی داده است، اما این اطلاعات قابلیت استفاده به صورت فنی را ندارند. زیرا با شاکله مناسبی تهیه نشده است.
بر اساس اظهارات حدادی، برای حل این مشکل، جلساتی برگذار شده و بنابر پیشبینیها، شرکت سمات در حال برنامهریزی سامانهای در این خصوص است.
از سوی دیگر، اطلاعات لازم از قوه قضاییه به سمات در حال ارسال است و به نظر میرسد حداکثر تا پایان شهریورماه سال جاری، فرآیند نقل و انتقال سهام فوت شدهها انجام شود.
با وجود این اظهارات، ۲۳ اسفندماه سال گذشته بود که محسن انصاری مهیاری، مدیر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد آخرین وضعیت تعیین تکلیف سهام عدالت مشمولان متوفی گفت: تا یک ماه آینده شرکت سپردهگذاری اطلاعیه رسمی در زمینه سهام عدالت متوفیان منتشر خواهد کرد.
به گفته وی، در این اطلاعیه اعلام میشود که وراث باید به چه سایتی مراجعه کرده و برای دریافت این سهام چه مدارکی را کامل کنند.
سردرگمی برای سهامداران
وراث برای اطلاع از وضعیت سهام عدالت اشخاص متوفی باید به نشانی اینترنتی samanese.ir مراجعه کنند و با وارد کردن اطلاعات هویتی متوفی، از مشمول بودن وی مطلع شوند.
با وارد کردن اطلاعات هویتی متوفی، صورت وضعیت دارایی سهام عدالت نیز، قابل مشاهده است.
میتوان گفت سهام عدالت فوتشدگان، از جمله موضوعات مرتبط با سهام عدالت است که نسبت به سایر موارد، روند طولانیتری را برای عبور از مرحله آزمون و خطا طی کرده است.
اما در حال حاضر با وجود اینکه مدت زیادی از تعیین روش انتقال سهام به وراث میگذرد، هنوز اقدامی جدی برای شروع فعالیت سامانه مورد نظر صورت نگرفته است و بسیاری از افراد همچنان در انتظار انتقال سهام عدالت هستند.
درواقع وعدههای نامشخص مسئولان و بیتوجهی به تسریع فرآیند انتقال سهام عدالت متوفیان، تاکنون نتیجهای جز سردرگمی برای سهامداران نداشته است.
موعد ثبتنام سهام عدالت برای جاماندگان
سبدی از سهام شرکت های مختلف است که به مشمولان واگذار شد. سهام عدالت ابتکاری از سوی دولت نهم بود. در سبد سهام عدالت سهام شرکت های دولتی بین مشمولان توزیع شده است. در حال حاضر سهام ۴۳ شرکت بورسی و فرابورسی در سبد سهام عدالت وجود دارد. سود سهام عدالت به دارندگان آن تعلق می گیرد که البته واریز این سود به خصوص زمان واریز آن هر سال با حواشی هم رو به رو می شود.
فعلا ثبت نام سهام عدالت آغاز نشده است
سازمان خصوصی در این اطلاعیه اعلام نموده است: اخیرا برخی از افراد سودجو از طرق مختلف مانند پیامک و یا کافی نت تحت عنوان ثبت نام سهام عدالت اقدام به اخذ وجه از متقاضیان نموده اند، لذا بدینوسیله اعلام می دارد همه این فراخوانها جعلی و کلاهبرداری میباشد و هرگونه اقدام در خصوص تخصیص و توزیع سهام عدالت توسط سازمان خصوصی سازی و از طریق رسانههای گروهی اطلاع رسانی خواهد شد.
ثبت نام سهام عدالت تکلیف بودجه است
محمدرضا پورابراهیمی در ارتباط با رادیو ایران برنامه سلام صبح بخیر رسانه ملی با تشریح آخرین اخبار سهام عدالت افزود: پیشنهاد تصویب اعطای سهام عدالت به جاماندگان سهام عدالت سال گذشته در کمیسیون اقتصادی مجلس نهایی شد و به صحن علنی آمد، اما به دلیل عدم توافق با دولت قبل و عدم پذیرش آن، نهایی نشد.
وی ادامه داد: با ترغیب و پذیرش دولت، مقدمات تصویب آن فراهم شد، اما این روند در خارج از چارچوب لایحه و مصوبه کمیسیون قرار گرفت.
منابع سهام عدالت جاماندگان در بودجه آمده است
پورابراهیمی با اشاره به اینکه موضوع سهام عدالت در چارچوب قانون بودجه ۱۴۰۱ و به عنوان یکی از بندهای بودجه تصویب شد افزود: دولت مکلف است به جاماندگان سهام عدالت، این سهام را واگذار کند و اولویتهای مربوط به این بخش را به شکلی مدنظر قرار دهد.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۴ میلیون نفر افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی مستحق دریافت سهام عدالت، اما فاقد سهام عدالت هستند ضمن آنکه به این جمع، رزمندگان معسر نیز اضافه میشود.
پورابراهیمی اضافه کرد: بازنشستگان، کارگران فصلی و مجموعه گروههایی که به آن اضافه میشوند حدود چند میلیون نفر برآورد شده است که حدود این عدد و رقمها (۴ میلیون نفر) میشود و مجموعه سهام عدالت هم که واگذار نشده آن هم محاسبه کردیم که به چه میزان میشود این کار را انجام داد.
دولت مکلف به فراخوان سهام عدالت است
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: براساس مصوبه مجلس و قانونی که مجلس تصویب کرده در لایحه بودجه ۱۴۰۱ دولت مکلف شد فراخوانی را با مسئولیت وزارت اقتصاد اعلام کند.
وی افزود: وزارت اقتصاد در حال اتخاذ تمهیدات لازم در این بخش است که با همین اولویتها بتواند این کار را به شکلی عملیاتی کند و پیش بینی ما این است که تا حداکثر تا پایان اردیبهشت یا اواسط خرداد از طرف دولت باید آیین نامه مشخصی برای این مصوبه لحاظ شود.
پور ابراهیمی ادامه داد: ما هم پیگیری و نظارت خواهیم کرد که هرچه سریعتر به کسانی که در کشور واجد دریافت سهام عدالت بودند و سهام دریافت نکردند، امسال سهام دریافت کنند.
وی درخصوص بحث وراث و نحوه تعیین تکلیف ورثه در سهام عدالت برای متوفیان هم گفت: طبق قانون براساس مالکیتی که اتفاق میافتد هر کسی فوت شود مالکیتش به ورثه اش میرسد و در سهام هم همین است.
پور ابراهیمی گفت: در سالهای گذشته با عدم ایفای قانونی و مشکلاتی که در سازمان بورس وجود داشت یک وقفهای ایجاد شده بود و این کار انجام نشده بود، اما طبق آخرین اطلاعاتی که دارم سازمان بورس اعلام کرده این کار را با اتخاذ یک نرم افزار و تصمیماتی در این خصوص که بخشی از آن موضوعات نرم افزاری و زیرساختی بوده حل کرده و امکان انتقال سهام متوفی به وراث وجود دارد؛ بنابراین این کار باید انجام شود.
وی درباره تعداد و سبد شرکتهای موجود در سهام عدالت و تغییرات احتمالی گفت: تغییرات اتفاق خواهد افتاد، چون مجموعهای که واگذاری در آن صورت گرفته که نزدیک پنجاه و خردهای شرکت بودند، الان تقریبا آن شرکتها و مجموعه متفاوت شده اند لذا بخشهایی از سهام جاماندگان از آن مجموعه خواهد بود و بخشهای دیگر از مجموعه دیگر.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: ما سرفصلها را احصاء کردیم، ترکیب سهامهای قابل واگذاری دولت متفاوت است و ارزش متفاوت هم میتواند داشته باشد، اما نحوه واگذاری توسط دولت مشخص میشود و باید شرایطی برای جاماندگان در نظر گرفت که بیشترین میزان سبدی که امکان اختصاص دارد، در نظر گرفته شود.
خرداد از کجا موعد ثبت نام سهام عدالت شد؟
پیش از این پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفته بود آغاز واگذاری سهام عدالت به جاماندگان، امسال در دستور کار است که از خرداد فراخوان واگذاری سهام به این مشمولان انجام میشود.
سرهنگ محمد رجبی، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا انتظامی کشور با هشدار به شهروندان درباره هرگونه سوء استفاده و کلاهبرداری در پوشش سهام عدالت از آنان خواست مراقب پیامکهای جعلی سهام عدالت باشند.
برای پیگیری موارد مربوط به سهام عدالت خود به سامانه الکترونیکی سهام عدالت به آدرس https://samanese.ir و یا به سامانه جامع اطلاعات مشتریان به آدرس https://www.sejam.ir مراجعه کنند.