هلال ماه رویت شد | شرایط خاص برای برگذاری نماز عید فطر
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت:استفاده نمازگزاران عید فطر از ماسک حتی در فضای باز ضروری است.
زمان اعلام عید فطر مشخص است.
علی ابراهیمی سراجی، رصدگر هلال ماه و عضو ستاد استهلال استان تهران گفت: بررسی رؤیتپذیری ماه قمری در شامگاه روز ۲۹ هر ماه قمری صورت میگیرد و برای ماه شوال بر این اساس نسبت به رصد هلال ماه در پهنه کشور اقدام میکنیم.
وی ضمن اشاره به لحظه مقارنه ماه و خورشید، ادامه داد: این لحظه زمانی است که ماه وارد آسمان شامگاهی شده است و هلال ماه ساعاتی بعد به مرز رؤیتپذیری در دنیا می رسد.
رصدگر هلال ماه افزود: لحظه مقارنه ماه و خورشید برای هلال شوال ۱۴۴۳ قمری در ساعت ۵۸ دقیقه بامداد یکشنبه، ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ رخ میدهد.
ابراهیمی با اشاره به زمان رصد هلال ماه، گفت: پس از مقارنه ماه و خورشید، ماه به مدت زمانی نیاز دارد تا از خورشید فاصله بگیرد و در منطقه رؤیتپذیری قرار بگیرد.
بنابراین از غروب فردا، یکشنبه ۱۱ اردیبهشت هلال ماه در مرکز آسیا با ابزار اپتیکی و غرب آفریقا با چشم دیده میشود.
عضو ستاد استهلال استان تهران تاکید کرد: در غروب ۱۱ اردیبهشت حدود ۱۹ ساعت از لحظه مقارنه گذشته است، ولی هلال ماه بسیار باریک است و تنها ۰.۶ درصد از سطح آن روشن است.
رؤیت هلال باریک شوال سخت است
بنابراین هلال در پهنه ایران با چشم غیرمسلح دیده نمیشود و با استفاده از ابزارهای رصدی، اقدام به رصد هلال باریک ماه شوال خواهیم کرد.
ابراهیمی با اشاره به وضعیت جوی برای رؤیت هلال ماه، خاطر نشان کرد: این روزها شرایط جوی همراه با ابر و غبار است و شرایط رؤیت هلال باریک شوال بسیار سخت خواهد بود.
این رصدگر هلال ماه با اشاره به رصد هلال ماه، توضیح داد: شرایط هلال شوال به گونهای است که به تلسکوپهای بسیار پیشرفته نیاز است و برخی از رصدگران نیز با استفاده از دوربینهای دو چشمی بسیار قوی محل قرارگیری هلال ماه را مورد کنکاش قرار میدهند.
وی یادآور شد: در چنین شرایطی، رصدگران وضعیت آب و هوایی را در نظر میگیرند و در جاهای مرتفعتر به دلیل کاهش گرد و غبار، مستقر میشوند تا بتوانند با تجربهای که دارند با دقت بالا، هلال ماه را به دام بیندازند و از آن تصویربرداری کنند.
ابراهیمی با بیان اینکه شرایط جوی نامناسبی در کشور حاکم است، ابراز امیدواری کرد که بتوان با استفاده از ابزارهای رصدی قوی هلال ماه را به دام انداخت.
به گفته این محقق و رصدگر باسابقه رؤیت هلال ماه، گروههای رصدی متخصص جهت استهلال ماه از طرف ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری مدظلهالعالی در ۱۱ اردیبهشت ماه به مناطق مختلف کشور اعزام میشوند.
کمال حیدری گفت: استفاده از ماسک برای شرکت کنندگان نماز عید فطر حتی در فضای باز مورد تاکید است و میبایست افراد مهر و سجاده شخصی به همراه داشته باشند.
وی افزود: در گیتهای ورودی به محل برگزاری نماز عید فطر، وضوخانه، سرویس بهداشتی و ایستگاههای پذیرایی باید ترتیبی اتخاذ شود تا از ایجاد تجمع جلوگیری به عمل آید. همچنین ضرری است سیستم تهویه مناسب در سرویس بهداشتی و وضوخانه ها در محل برگزاری نماز عید فطر فراهم شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با تاکید بر وجود سیستم تهویه مناسب در محل برگزاری نماز و رعایت فاصله بین نمازگزاران به ویژه در محلهای سرپوشیده، بیان داشت: اطلاع رسانی لازم از طریق سازمان صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، مبلغان و هیئت امناء محلهای برگزاری نماز عید فطر مبنی بر استفاده از ماسک وعدم حضور افراد بیمار و یا دارای علائم بیماری از جمله تب، آبریزش بینی و علامت سرماخوردگی در نماز عید فطر صورت پذیرد.
حیدری افزود: شستوشو و نظافت و گندزدایی سرویسهای بهداشتی محل برگزاری نماز مورد تأکید است. توصیه می شود که افراد دارای سن بالا یا دارای بیماری زمینهای در مراسم شرکت نکنند.
وی مسئولیت اجرای این موارد را با هیئت امناء محل برگزاری نماز و نظارت را با سازمان تبلیغات اسلامی دانست و گفت: نظارت عالیه بر موارد فوق برعهده دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی (مراکز بهداشت) است.