قیمت مسکن | قیمت مسکن در تهران
قیمت مسکن کاهشی شد | کند شدن رشد قیمت مسکن در خرداد 1401
بر اساس گزارش بانک مرکزی، قیمت مسکن در خرداد نسبت به مدت مشابه پارسال، رشد کمتری داشته و روند آن کاهشی شده است.
قیمت مسکن در یک سال اخیر روند افزایشی داشته است. افزایشی شدن قیمت مسکن فشار زیادی بر مستاجران وارد آورده است. با توجه به آمارهای اخیر خوشبختانه قیمت مسکن در یک ماه اخیر روند افزایشی زیادی را نسبت به سال گذشته نداشته است. بهتر است مسئولان چارهای برای ثبات قیمت مسکن پیدا کنند چراکه مسکن از مهمترین سرمایههای شهروندان است. افزایشی شدن قیمت مسکن باعث کاهش قدرت خرید خانوارها میشود
آن طور که بانک مرکزی اعلام کرده، در ۱۲ ماهه منتهی به خرداد پارسال، قیمت مسکن در تهران ۵۷ درصد افزایش یافته بود، اما این رقم در مدت مشابه امسال به ۳۳ درصد کاهش یافته که بیانگر اُفت ۲۴ واحد درصدی شتاب گرانی مسکن است.
مطابق با این گزارش، تعداد آپارتمانهای مسکونی معاملهشده در شهر تهران در خرداد سال ۱۴۰۱ به حدود ۱۳.۹ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه پارسال، به ترتیب افزایش ۳۲.۳ و ۱۷۱.۹درصدی را نشان میدهد.
در خرداد، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران، ۳۹ میلیون و ۴۱ هزار تومان بود که حاکی از افزایش ۸.۴ درصدی نسبت به ماه قبل است؛ این در حالی است که پارسال، رشدهای دورقمی ماهانه قیمت مسکن را نیز شاهد بودیم.
همچنین این رقم نسبت به ماه مشابه پارسال، معادل ۳۲.۸ درصد افزایش داشته که در مقایسه با رشد نقطه به نقطه خرداد سال ۱۴۰۰ (معادل ۵۶.۶ درصد)، کمتر بوده و بیانگر کند شدن آهنگ رشد نقطه به نقطه قیمت مسکن در خرداد ۱۴۰۱ است.
گزارش «تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در خردادماه سال ۱۴۰۱»، برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور،امروز از سوی اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی منتشر شد.
تعداد آپارتمان های مسکونی معامله شده در شهر تهران در خردادماه سال 1401 به حدود 13.9 هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب افزایش 32.3 و 171.9درصدی را نشان می دهد.
بر اساس گزارش تحولات بازار معاملات مسکن در خرداد ماه که از سوی بانک مرکزی منتشر شده تعداد آپارتمان های مسکونی معامله شده در شهر تهران ۱۳ هزار و ۸۷۴ معامله است.نسبت به ماه مشابه قبل ۳۲.۳ و ماه مشابه سال قبل ۱۷۱.۹ درصدی را نشان می دهد.
متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۳۹ میلیون و ۴۱۰ هزار تومان که حاکی از افزایش ۸.۴ درصدی نسبت به ماه قبل از همچنین نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۳۲.۸ درصد افزایش داشته استکه در مقایسه با رشد نقطه به نقطه خرداد
بیشترین معاملات انجام شده به تفکیک عمر بنا در واحدهای تا ۵ سال ساخت بوده که ۳۰.۱ درصد سهم معاملات را به خود اختصاص دادند. منطقه ۵ نیز مانند هر ماه بیشترین سهم را از معاملات مسکن داشته و ۱۴.۴ درصد معاملات را به خود اختصاص داده است.
منطقه یک با متوسط قیمت یک متر مربع زیر بنای مسکونی معامله شده معادل متری ۸۱ میلیون و ۱۱۰ هزار تومان گران ترین منطقه تهران منطقه ۱۹ با قیمت متوسط متری ۱۹ میلیون ۵۹۰ هزار تومان ارزان ترین منطقه بود.
بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران در خرداد ماه نشان از رشد ۴۶.۵ درصدی نسبت به ماه قبل و ۵۱.۲ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل می دهد.
بهطورکلی در تمام دنیا مسکن یکی از مهمترین و سرمایهایترین کالاها است. به همین منظور دولتها برنامههایی بسیاری برای توسعه مسکن خواهند ریخت. همچنین کشورهایی که به پذیرش دانشجو بسیار نیاز دارند، از مسکن بهعنوان ابزاری برای جذب نیرو استفاده میکنند. در این مقاله قصد داریم قیمت مسکن در ایران و کشورهای دیگر را با یکدیگر مقایسه کنیم. مبنای محاسبه قیمت را سازه های در حال اجرا در تهران مانند پروژه سهام توانمندسازی ارتش قرار داده ایم.
قیمت مسکن در ایران و کشورهای دیگر چگونه است؟
بالاترین قیمت مسکن در دنیا را کشورهای شرق و غرب آسیا دارند. شهر تهران نیز جز گرانقیمتترین قیمتهای مسکن است که با افزایش میزان عرضه قیمت آن کاهش خواهد یافت. شاخص توان پذیری از شاخصهایی است که میزان قدرت خرید و اوضاع بازار مسکن را نشان میدهد. در ادامه سعی داریم به بررسی قیمت مسکن در کشورهای جهان بپردازیم. از سال ۲۰۰۹ با توجه به بحران مالی به وجود آمده قیمت مسکن به بالاترین میزان رشد خود رسیده است.
هنگامی که یک خانوار میزان ۳۰ درصد از هزینههای خود را برای مسکن صرف کند زیرخط فقر مسکن قرار خواهد گرفت که ۲۰ درصد از جمعیت جهان در این دسته قرار دارند. میزان این شاخص در کشور ایران بیشتر بوده و تقریبا ۲ برابر نرخ جهانی است. بهعبارتدیگر یکسوم از جمعیت کشور در دسته (عدم دسترسی به مسکن مقرونبهصرفه) قرار دارند. وضعیت این شاخص در شهرها و روستاها بسیار متفاوت است و ۱۰ درصد خانوارهای روستایی و ۴۵ درصد خانوار شهری در این دسته قرار دارند. ناگفته نماند که وضعیت این شاخص در شهر تهران بسیار بیشتر است.
متوسط سال انتظار برای خانهدار شدن در سال ۹۸ برابر ۲۴.۴ بود که تقریبا دو و نیم برابر نرخ متوسط جهان است اما در شهر تهران این نرخ به میزان ۱۰۰ سال است. در صورتی که این میزان در کشورهای دیگر ده سال زمان میبرد.
افزایش قیمت زمین و مصالح سبب شده که میزان ساختوساز کاهش یابد و درنتیجه باعث افزایش نرخ مسکن است. قیمت مسکن با توجه به جهشهای دورهای تغییر پیدا میکند و افزایش قیمت مسکن سبب کاهش قدرت خرید خانوارها میشود.
با توجه به تحقیقات انجامشده در اغلب کشورها مبلغی به میزان ۳۰ درصد درآمد خانوار را برای خرید مسکن پسانداز میکنند. بهطورکلی برای خرید مسکن باید شاخص دسترسی به مسکن را سه برابر کنید بدین معنی طول مدت انتظار بدون تغییر قیمت مسکن زمانی است که شخص با پسانداز ۳۰ درصد از میزان درآمد خود بتواند صاحبخانه شود.
با توجه به گزارشها از زمان شیوع کرونا قیمت مسکن نیز تحت تاثیر قرارگرفته در ۲ سال اخیر قیمت مسکن بسیار افزایشیافته است.
اهمیت بالای مسکن در اقتصاد ما سبب شده است که مراکز مطالعات مسکن و ساختمان شاخص قیمت مسکن را تهیه کنند و بر اساس آن قیمت مسکن در کشورهای مختلف با یکدیگر مقایسه کنند. ناگفته نماند که این برآورد قیمت هنگامی صورت گرفته است که اقتصاد ایران با رشد شدید و تورم قیمت ارز نبوده است.
طبق گزارشهای صورت گرفته قیمت مسکن در کشورهای قطر و امارات گرانتر از کشور ایران است؛ اما قیمت مسکن در کشورهای همسایه پایینتر از ایران است. به عنوان مثال قیمت در ارمنستان، ترکیه، آذربایجان، روسیه، عراق، پاکستان و قزاقستان در سال ۲۰۱۸ از کشور ایران ارزانتر بوده است. در کشور چین رشد قیمت زمین ثابت بوده اما به علت افزایش قیمت مصالح ساختمانی، قیمت مسکن طی چند سال اخیر افزایش یافته است.
بر اساس تحقیقات انجام شده گرانترین قیمت مسکن به هنگکنگ تعلق دارد. وونکور شهر ساحلی بسیار مهم کانادا، دومین رتبه قیمت مسکن را دارد. ناگفته نماند این شهر اقتصادی پررونق و شکوفا دارد که حضور سرمایهگذاران خارجی در آن سبب شده که بازار املاک آن رونق بسیاری داشته باشد. سرمایهگذاران خارجی اکثرا چینی، ژاپنی، روسی و سایر کشورهای آسیایی هستند. از گران قیمتترین منازل به ترتیب سیدنی و ملبورن در استرالیا، اوکلند در نیوزلند، تورنتو در کانادا، لندن، سنگاپور، تهران، پکن، نیویورک، لسآنجلس، ژنو، شانگهای، زوریخ و سئول را نیز میتوان نام برد.