هشدار جدی کرونایی / پیک هفتم در راه است
آمار مراجعه بیماران سرپایی به مراکز درمانی افزایش یافته است و شمار مبتلایان به کرونا در ۱۵ روز گذشته جهش پیدا کرده و این نشاندهنده روند صعودی کووید-۱۹ است.
احتمال دو رقمی شدن فوتیهای روزانه کرونا بهزودی.
معاون درمان وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که زیرسویه BA۵ در ایران شناسایی شده است، از احتمال دو رقمی شدن فوتیهای روزانه کرونا در کشور خبر داد.
به نقل از مهر، سعید کریمی، به روند افزایشی موارد ابتلاء به کرونا در کشور اشاره کرد و گفت: آنچه مسلم است، موارد ابتلاء از نوع اومیکرون بوده و زیر سویه BA۵ در ایران شناسایی شده است.
وی با عنوان این مطلب که زمزمههای موج جدید بیماری در کشور به گوش میرسد، افزود: امیدواریم که موج جدیدی در پیش نباشد.
معاون درمان وزارت بهداشت به پیش بینی وضعیت بیماری در موج جدید احتمالی در کشور اشاره کرد و گفت: به طور مثال، اگر در موج قبلی یک میلیون ابتلاء داشته ایم، در موج جدید ۲۰۰ هزار نفر خواهد بود.
یعنی شدت موج جدید احتمالی، کمتر از موج قبلی است.
کریمی به موارد بستری و فوتی اشاره کرد و افزود: معمولاً، یک تا دو ماه طول میکشد که آثار موج جدید نمایان شود و افزایش موارد بستری و به دنبال آن، فوتیها، دو تا سه هفته بعد از بستریها رخ میدهد.
وی ادامه داد: سه رقمی شدن مرگهای روزانه را پیش بینی نمیکنیم، اما احتمال دو رقمی شدن فوتیهای روزانه وجود دارد.
معاون درمان وزارت بهداشت، بر تزریق دوز یادآور واکسن کرونا برای افرادی که ۳ دوز واکسن زده اند، تاکید کرد و گفت: کسانی که ۶ ماه از تزریق دوز سوم واکسن آنها گذشته است، لازم است دوز یادآور را بزنند.
خیز آرام کرونا به سمت پیک هفتم
به نقل از میزان، مسئولان مراکز درمانی، متخصصان عفونی بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها و پزشکان در مطبها، از افزایش میزان مراجعه بیماران با نشانههای کرونا که اغلب به شکل سرماخوردگی است، خبر میدهند و حالا همین افزایش، در آمارهای روزانه وزارت بهداشت از شیوع کرونا در کشور هم مشخص است.
آنطور که پیداست، شمار بیماران در ۲هفته گذشته، افزایش قابل توجهی داشته، بهطوری که تعداد مبتلایان روزانه از اول تیر که ۲۶۵نفر بود، روز گذشته در چهاردهمین روز از این ماه، به بالای یک هزار نفر یعنی۱۰۸۴ نفر رسید.
آمار فوتیها هم با کمی نوسان، بالا رفت اما بهگفته متخصصان عفونی، هنوز نگرانی از بابت تعداد فوتیها وجود ندارد. تعداد بستریها هم در ابتدای تیر، ۶۷نفر بود و دیروز، ۱۵۰نفر و در این شرایط نگرانیها از شیوع دوباره کرونا افزایش یافته است.
محمدرضا هاشمیان، فوقتخصص مراقبتهای ویژه و عضو کمیته علمی کرونا گفت که نشانههای ورود به موج هفتم کرونا پدیدار شده است. او که در بیمارستان مسیح دانشوری فعال است، توضیحات بیشتری درباره افزایش آمار مراجعه کنندهها با علائم کرونا به بیمارستانها، مطبها و درمانگاهها داد.
بهگفته او، همانطور که در آمارها مشخص است، براساس آخرین اعلام وزارت بهداشت، یک هزار و ۸۴بیمار جدید و ۱۵۰نفر به تعداد بستریهای کرونا اضافه شده است: «سالمندان و افراد با بیماریهای زمینهای و نقص ایمنی، در خطر بیشتری قرار دارند و آنطور که تصویربرداری از بیماران نشان میدهد در مراحل حاد، ریه بیماران هم درگیر میشود.»
بر اساس اعلام هاشمیان، علائم ابتلا شبیه سرماخوردگی است؛ البته اگر عفونتها از بالا به پایین باشد، حکایت از درگیری ریه دارد: «هماکنون سویه غالب همان BA4 و BA5 است. با اینکه تغییرات محسوس در تعداد مبتلایان دیده میشود اما هنوز روی آمار بستریشدههای آیسییو این تغییرات را نمیبینیم؛ بنابراین این امید وجود دارد که بیماری با شدت پایین، افراد را بهمدت حدود ۳ هفته درگیر کند و تعداد فوتیها افزایش پیدا نکند. بعید بهنظر میرسد که دوباره درگیر پاندمی کرونا شویم. اما به هر حال اینها نشانههای ورود به موج هفتم کروناست، اگر موارد ابتلا بالاتر رود، ممکن است درگیر پیک شویم.»
براساس اعلام این متخصص، اومیکرون مانند دلتا نیست، نباید مردم را ترساند اما باید احتیاط کرد: «درمان کرونا پرهزینه است، حالا هم نسبت به قبل، میزان پولی که برای درمان کرونا باید پرداخت شود، بیشتر است؛ بنابراین هر ابتلا و بستری، بسیار هزینهبر خواهد بود، باید از ابتلای افراد جلوگیری شود.»
او به استفاده از ماسک در فضاهای بسته تأکید کرد: «نمیتوان به مردم گفت مانند گذشته پروتکلها را رعایت کنند، به هر حال شیوع کرونا هم مانند گذشته نیست و دیگر نمیتوان مردم را محدود یا مجبور به قرنطینه کرد. سازمان جهانی بهداشت هم این اجازه را به کشورها نمیدهد. باید با واکسیناسیون، ایمنی را بالا برد.
هماکنون کشورهایی مانند امارات و کوبا، موارد ابتلای بالایی دارند، اما مرگشان صفر است، در ایران هم باید ایمنی با واکسن بالا رود.»
اوایل هفته گذشته، ستاد ملی مقابله با کرونا، برای تزریق دوز یادآور کرونا برای جمعیت بالای ۱۲سال «توصیه اکید» کرد و روز دوشنبه، معاون وزیر بهداشت در نامهای به دانشگاههای علوم پزشکی خبر از صدور مجوز تزریق دوز چهارم داد.
هرچند که به گفته کارشناسان، دیگر نباید عددی برای تزریقهای بعدی کرونا اعلام شود و تنها بهعنوان واکسن یادآور یا بوستر، از آن یاد میشود.
چرا که این واکسنها مانند آنفلوآنزا، باید سالانه تزریق شوند. معاون بهداشتی وزیر بهداشت، در نامهای که به دانشگاههای علوم پزشکی نوشت، اعلام کرد که با توجه به بازگشت زائران حج، گردهمایی اربعین، بازگشایی مدارس و دانشگاهها، تمام گروههای سنی که میتوانند واکسن دریافت کنند و بیشتر از ۶ ماه از تزریق آخرین نوبت واکسنشان گذشته است، نسبت به تزریق اقدام کنند.
او همچنین در این نامه، بر تداوم استفاده از ماسک، رعایت شیوهنامههای بهداشتی بهویژه در گروههای پرخطر تأکید کرد و خواستار تشخیص بهموقع ورود سویههای جدید شد.
تزریق دوز سوم، ۲۷ درصد است
به نقل از همشهریآنلاین، محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص مراقبتهای ویژه و عضو کمیته علمی مقابله با کرونا کاهش استقبال از واکسیناسیون را نبود تبلیغات و فرهنگسازی مناسب در این باره عنوان میکند و میگوید: هر کشوری که واکسیناسیون مناسب داشته است، در شیوع دوباره بیماری وضعیت مناسبی دارد، مثل کشور کوبا که واکسیناسیون کامل و موثری نسبت به جمعیت خودش داشته و بالاتر از ۸۰ تا ۹۰ درصد واکسن زده است، امروز وضعیت این کشور خوب است اما در کشورهایی که میزان واکسیناسیون کم بوده یا دوز سوم را به میزان کمتر تزریق کردهاند، شرایط مناسب نیست.
به گفته هاشمیان در ایران بیش از ۱۵۰ میلیون دوز واکسن تزریق شده است اما تزریق دوز سوم تنها ۲۷ درصد است. حالا هم برای واکسن دوز چهارم که در بسیاری از کشورها عملیاتی شده و در کشور ما هم برای گروههای خاص در حال انجام است و از هفته آینده برای عموم آغاز میشود، اما آماری منتشر نمیشود.
تهدید کادر درمان از سوی واکسنستیزان
به نقل از میزان، حالا در این وضعیت فوقتخصص مراقبتهای ویژه نسبت به تزریق واکسن در کشور انتقاد میکند و میگوید: «ایران بسیار خوب در زمینه واکسیناسیون اقدام کرد، اما حالا تبلیغات برای تزریق واکسن بسیار کم شده است.
زمانی روزانه بیش از یک میلیون نفر واکسن تزریق میکردند و حالا به روزی ۱۲هزار نفر رسیده است. از سوی دیگر، واکسنستیزان، یعنی آنهایی که ضدواکسناند، بهشدت کادر درمان را تهدید میکنند و آزار میدهند، ما این تهدیدها را در فضای مجازی بسیار میبینیم و بهشدت نسبت به تزریق دوزهای سوم و یادآور، واکنش نشان میدهند. به هر حال واکسن هم میتواند عوارض و درصد خطایی داشته باشد، اما باید نگاه مثبتی به آن داشت.»
او ادامه میدهد: «هماکنون، حدود ۲۷میلیون نفر دوز سوم واکسن را زدهاند و جمعیت افرادی که ۶ماه از آخرین تزریقشان گذشته، بالاست. واکسن، دائمی نیست و با گذشت زمان اثربخشیاش کم میشود.»
بهگفته او، افرادی که در گروههای پرخطر قرار دارند، باید دوز سوم را بزنند و اگر مدت زمان زیادی از آن گذشته، باید نسبت به دوز یادآور هم اقدام کنند: «کسانی که ۲دوز واکسن زدهاند، ایمنی کاملی ندارند، مسئله دیگر این است که هماکنون واکسن یادآور برای کادر درمان هم در دسترس نیست. این افراد باید در محل کارشان واکسینه شوند. خیلی از مردم هم هستند که تمایل به تزریق دوز یادآور دارند اما نمیدانند به کجا باید مراجعه کنند.»
او از بیتوجهی صدا و سیما نسبت به تزریق دوز یادآور کرونا انتقاد میکند: «مردم تمام اطلاعات را از فضای مجازی میگیرند؛ درحالیکه خیلیها در این فضا فعال نیستند. از سوی دیگر، تبلیغاتی هم برای تزریق دوز چهارم واکسن کرونا صورت نمیگیرد.»
مراجعههای سرپایی ۳ برابر شدهاند
روز گذشته، داوود پیامطبرسی، متخصص عفونی و دیگر عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا هم، افزایش ابتلا به کرونا در کشور را چشمگیر عنوان کرد.
بهگفته او، از آنجایی رعایت پروتکلهای بهداشتی کاهش یافته، ممکن است تعداد افراد زیادی درگیر بیماری شوند و وقتی جمعیت بالایی درگیر بیماری شود، مطمئنا عوارض و مرگومیر و بستری در آیسییو بیشتر میشود: «حدود یک هفته است که دوباره موارد سرپاییمان افزایش یافته که افزایش چشمگیری هم است و بهنظر میرسد آغاز یک موج جدید دارد در کشور اتفاق میافتد. باید صبر کرد که یک هفته تا ۱۰ روز دیگر بگذرد تا درباره ارتفاع این موج و شدت آن بتوانیم اظهارنظر کنیم.»
طبرسی به ایسنا گفت: «هماکنون افراد با علائم سرماخوردگی مراجعه میکنند. اگر بیماری در جامعه بچرخد و افراد بیشتری مبتلا شوند، برخی از مبتلایان هم نیاز به بستری در بخش و حتی آیسییو پیدا میکنند.»
بهگفته او، در ۲ روز گذشته، مراجعه سرپایی به بیمارستان مسیح دانشوری ۳ برابر شده است و از ۱۲ نفر به ۵۰ نفر در روز گذشته رسیده که نشان میدهد بیماری رو به افزایش است.